Predstavljen projekt „Vjetar u leđa“

vjetar logo

 

Predstavljen projekt „Vjetar u leđa“

 vjetar prava

U ponedjeljak, 30. studenog u prostoru Osnovne škole Samobor javnosti je predstavljen projekt „Vjetar u leđa“.

Ovim projektom omogućeno je zapošljavanje 20 pomoćnika u nastavi za rad s ukupno 22 djece u 4 samoborske osnovne škole – OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor, OŠ Milana Langa te OŠ Mihaela Šiloboda.

Dobrodošlicu prisutnima poľelio je domaćin, ravnatelj Oš Samobor, Goran Ivan Matoš, koji je i sam zadovoljan što je njegova škola dobila 5 pomoćnika koji će raditi s isto toliko učenika.

Savjetnik u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Marijan Kižlin dao je početno obrazloženje: „Unatrag nekoliko godina Grad Samobor izdvaja sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi u osnovnim školama na svom području. Ta je aktivnost financirana iz vlastitih sredstava, temeljem Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu. U 2015. godini u Proračunu Grada Samobora osigurano je 200.000,00 kuna za financiranje 11 asistenata u 4 osnovne škole.“
„Pozitivna vijest bila je objava natječaja u srpnju ove godine, a Grad Samobor odazvao se pozivu resornog ministarstva. Time se otvorila mogućnost za pružanjem pomoći većem broju učenika s teškoćama u razvoju. Za provedbu projekta „Vjetar u leđa“ kojim će se financirati pomoćnici u nastavi, Gradu Samoboru odobrena su sredstva u iznosu od 1.172.925,74 kuna, od čega će EU financirati čak 90%, odnosno 1.055.633,16 kuna, dok Grad Samobor izdvaja 117.292,58 kuna. Projekt se provodi u okviru natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci, odnosno do srpnja 2016. godine, a projekt se provodi u 4 partnerske škole – OŠ Samobor, OŠ Bogumila Tonija, OŠ Mihaela Šiloboda i OŠ Milana Langa.“, pojasnila je voditeljica projekta Marija Galic Kotarski.

Vesna Hude, predstavnica Centra inkluzivne potpore „Idem“ potom je približila prisutnima ulogu pomoćnika u nastavi te kolik je njihov značaj za obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju. Istaknula je kako „Idem“ uspješno pruža stručnu pomoć djeci s teškoćama u razvoju, a u okviru ovog projekta proveli su edukaciju za pomoćnike u nastavi zaposlene u samoborskim školama. Dodala je i kako Grad Samobor podržava rad Udruge, a dobra suradnja omogućila je da se djeci u samoborskim školama pruži adekvatna pomoć. No, uvijek postoji potreba za daljnjom edukacijom, nadogradnjom i angažmanom, kao i za sve većim brojem pomoćnika u nastavi“, zaključila je Vesna Hude.

Svakodnevna iskustva s kojima se susreću pomoćnici u nastavi podijelila je s prisutnima Željka Ceglec, zaposlena kao pomoćnik u Oš Samobor. Istaknula je kako je najvažnija upravo edukacija, jer je nužno da nastavnici i roditelji razumiju što točno radi pomoćnik u nastavi i kako on može pomoći djetetu.

Susret je zaključio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, koji je osim pozitivnih promjena koje će projekt donijeti učenicima naglasio i kako je projektom omogućeno zapošljavanje 20 nezaposlenih osoba, koje će steći nova iskustva i nadograditi svoje znanje.

 

 

vjetar logo

Izradu ove web stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Grada Samobora.

Izrada i održavanje: Meridies web design