Samoborski osnovnoškolci imaju odličan "Vjetar u leđa"

vjetar logo

 

Samoborski osnovnoškolci imaju odličan "Vjetar u leđa"

zavrsna konferencija vjetar u leda

Sustavna briga o potrebama u školstvu Grada Samobora rezultirala je još jednim uspješno završenim projektom, „Vjetar u leđa“.

Za provedbu projekta „Vjetar u leđa“ kojim je financiran rad pomoćnika u nastavi, Gradu Samoboru odobrena su sredstva u iznosu od 1.172.925,74 kuna, od čega je EU financirala čak 90%, odnosno 1.055.633,16 kuna, dok je Grad Samobor izdvojio 117.292,58 kuna. Projekt je proveden u okviru natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. Cilj projekta bio je povećati socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Projekt je proveden u 4 partnerske škole – OŠ Samobor, OŠ Bogumila Tonija, OŠ Mihaela Šiloboda i OŠ Milana Langa, gdje je za 22 učenika osigurano 20 pomoćnika u nastavi.

Grad Samobor je i do sada u okviru svojih proračunskih mogućnosti izdvajao sredstva za nekoliko pomoćnika u nastavi, a velik iskorak napravljen je prošle godine apliciranjem na projekt koji s 90% sredstava financira EU iz Europskog socijalnog fonda, a s 10% lokalna samouprava. Na završnoj konferenciji održanoj u petak, 17. lipnja, u OŠ Bogumila Tonija, o projektu "Vjetar u leđa" govorile su koordinatorica projekta Marija Galic Kotarski i Vesna Hude iz Udruge IDEM, koje su ukratko predstavile ciljeve i ostvarene rezultate ovog projekta. Nazočne ravnatelje, učitelje i roditelje pozdravila je u ime Grada Samobora zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković koja je zahvalila svim sudionicima u projektu na dobro odrađenom poslu te im poželjela uspješan nastavak u daljnjem radu.  
 
Istaknuti su iznimno pozitivni rezultati projekta, a svi učenici s različitim teškoćama uz svoje pomoćnike uspješno su završili školsku godinu i integrirali se u svoju sredinu.

No, ovo je zapravo tek početak, jer operativni program EU naziva Učinkoviti ljudski potencijali, unutar kojeg se osiguravaju pomoćnici u nastavi, traje do 2020. godine, što znači da Grad Samobor sve do tada uz, naravno, uspješno odrađenu aplikaciju, može za pomoćnike u nastavi povlačiti novac iz EU.

Do sredine srpnja rok je za daljnju prijavu za ova sredstva, a već je predana  dokumentacija za prvu fazu navedenog natječaja koja se odnosi na utvrđivanje prihvatljivosti učenika s teškoćama u razvoju. Prijavljeno je desetak učenika više nego prošle školske godine, a nakon provedene provjere će se uključiti u sljedeću fazu odnosno u projektni prijedlog, o čemu se informacija očekuje sredinom kolovoza.

Svakodnevna iskustva s kojima se susreću podijelili su potom ravnatelji škola, stručni suradnici, pomoćnici, ali i roditelji, jer samo zajedničkim radom i suradnjom može se djelovati na dobrobit djece.

vjetar logo

Izradu ove web stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Grada Samobora.

Izrada i održavanje: Meridies web design